OPLEIDING ASPIRANT-INITIATOR - SUMMER 2018

16-07-2018

ZOMERVAKANTIE ! Dat betekent weer heel veel tijd doorbrengen met de paardjes (en ook wat centjes verdienen natuurlijk !). Ik droomde er al jaren van eens monitor te zijn op kamp in plaats van een deelnemer. Daarom wou ik deze zomer beginnen bij het hippisch centrum Sport Vlaanderen Waregem. Daar kan je daar pas tewerk gesteld worden als je minimaal je aspirant-initiator hebt behaald. Deze had ik helaas nog niet...

Toch was ik superenthousiast en zou ik niet zomaar iets anders zoeken. Ik wil namelijk iets doen met mijn passie, en niet zomaar een saaie job in de supermarkt gaan doen. Ik schreef me onmiddellijk in voor de opleiding aspirant-initiator, een opleiding bij de Vlaamse Trainersschool.  

  • Het verloop: 

Maandag - day 1 

Na de aanmelding, installeren van Charlie  en de kennismaking met de groep waarmee ik de hele week deze opleiding zou volgen, gingen we meteen van start met een stukje theorie en praktische zaken. 

Daarna werd de groep verdeeld in 2 groepen en zouden we de paarden losrijden. Charlie liep in 1 woord fantastisch. Hij deed zo goed zijn best ! 

Over de rest van de dag zagen we opnieuw een hele boterham theorie maar dan wel op een hele luchtige manier. 

Op dinsdag gingen we opnieuw van start met een stukje theorie over de verschillende soorten optomingen en hulpteugels en over het longeren. 

Daarna gingen we aan het werk met een 5-tal paarden en zo leerden we de verschillende hulpteugels ook correct aanbrengen en gebruiken. 

Nadat we dat stukje afgewerkt hadden, leerden we heel wat over het begeleiden van een groep, een lesvoorbereiding opstellen, hoe je omgaat met een groep jonge kinderen/een groep met mensen die ouder zijn dan jezelf/... . We kregen per 2 een onderwerp (bv. poetsen en opzadelen, hoefverzorging, leren longeren, naverzorging...) waarvoor we lesvoorbereiding zouden maken en vervolgens voorstellen voor de groep. Ik werkte samen met Marie. 

In de namiddag hadden we onze eerste springles. In deze les verlegde Charlie echt heuse grenzen. Ik heb uit die les heel wat geleerd omtrent het juist aanspringen in galop, het ritme naar de sprong,... 

Doorheen de middag, voor of na je springles moest elk van ons 1 activiteit met een groep deelnemers van het pony- of paardenkamp doen. Ik stond bij groep 3 van de ponykampers. Een groep van 8, springlevende kinderen die ik wat moest bijleren over hoefverzorging en daarna nog al hun pony's poetsen en opzadelen voor de les. Ik vertelde hun over het uitkrabben van de hoeven, waarom dit nodig is, hoe we dat doen, waarop je moet letten etc. Daarna mochten ze de hoeven invetten en ook daar vertelde ik van alles over. Tot slot zadelde ik samen met elke ruiter zijn pony op omdat ze na mijn activiteit les hadden ! 

Een hele productieve dag dus ! 

Dinsdag - day 2 

Woensdag - Day 3 

Deze dag zouden we elkaar gaan lesgeven. In de voormiddag gaf de eerste helft van de groep les. We reden in colonne en zo zou iedereen eens voor de groep staan en bepaalde oefeningen (afhankelijk van je onderwerp) laten uitvoeren. 

In de namiddag kwam er een groep kinderen tussen de 2 en 5 jaar om eens kennis te maken met paarden. We werden opnieuw verdeeld in 3 groepen. Zo zou de eerste groep hen een rondleiding geven op de manege, de tweede zou hun alles tonen in de stallen en daarover vertellen en een derde groep zou eens met pony's zelf aan de slag gaan in de piste. 

Ik stond in de eerste groep. Sport Vlaanderen is zooooo immens groot dus je kan je voorstellen dat mijn voeten echt kapot waren na die 3 toeren :o Toch was het heel fijn, de kindjes luisterden allemaal heel goed en waren helemaal in de ban van wat er allemaal gebeurde op de manege :) 

Alweer de voorlaatste dag van de cursus. Op deze dag werden we geëvalueerd op het lesgeven en het begeleiden van een activiteit. 

Ik kreeg als onderwerp om over les te geven 'Hoefslagfiguren in stap'. Zo liet ik hen letten op het behouden van een paardenlengte afstand, het diep in de hoeken rijden en enkele figuren rijden in colonne zoals een diagonaal, een middellijn, een gebroken lijn en een cirkel. 

Als activiteit stond ik opnieuw bij de ponykampers. Maar dit keer stond de activiteit echt op mijn lijf geschreven ! Ik werd namelijk gevraagd om de kinderen van het ponykamp te laten kennis maken met vrijheidsdressuur en vrij rijden. YES, IK KON MIJN PASSIE EN MIJN STIJL LATEN ZIEN ! 

En ook mooi meegenomen, een aardig goed excuus om mijn kleine Magic eens te zien in die week, want zij bleef namelijk thuis in die week want Charlie was mee op opleiding. De kinderen konden niet geloven wat ze zagen. Magic straalde en de energie droop ervanaf ! Ze werkte fantastisch goed mee :) 

Na de kleine voorstelling konden de kinderen vragen stellen en mochten ze elk een kunstje vragen aan Magic. Fantastisch om Magic bezig te zien, echt geweldig ! 

In de namiddag sprongen we een parcour. Charlie deed opnieuw, super zijn best ! Ik was zooo trots ! 

Donderdag - day 4 

Vrijdag - Day 5 

De laatste dag, het was een beetje moeilijk om nog op te staan hahahaha :p We startten de dag met het begeleiden van de paardengames bij de deelnemers van het paardenkamp. We lieten hen een parcourtje rond kegels etc rijden en speelden vervolgens de stoelendans. 

In de namiddag reden we opnieuw zelf. Dit keer een dressuurproef. Elk van ons moest 1 keer de proef rijden, 1 keer de proef lezen voor een andere deelnemer en 1 keer een andere deelnemer zijn proef beoordelen. 

Daarna was het inpakken en naar huis. Ik denk dat je kan concluderen dat ik extreem moe was na deze week want om 18u ben ik in slaap gevallen tot zatermiddag, oeps ! 

Op het einde van de week volgde uiteraard ook ons evaluatie. Er bestaan 4 diploma's. 

A: je bent geslaagd mét onderscheiding

B: Je bent geslaagd

B+: Je bent geslaagd maar krijgt enkele opmerkingen en werkpunten mee. Ze raden je dan aan om de cursus nogmaals te volgen. 

C: Je bent niet geslaagd. 

Ik behaalde het diploma A. Ik ben zooo blij want ik heb zo genoten van deze week, zoveel geleerd en was uiteraard meer dan gemotiveerd ! 

Ik hoop nu snel aan de slag te kunnen gaan ergens op een manege en tijdens de kampen :)